Επειδή στους καιρούς τους "πονηρούς"...
...η μουσική μπορεί να μετατρέπει τις αντιθέσεις σε συνθέσεις.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η ευφυής πολιτική του Εβραίου




Υπάρχει μία μικρή ιστορία, που οι Εβραίοι ανά τον κόσμο την μεταφέρουν και την διηγούνται με ιδιαίτερη περηφάνεια, αφού αποτελεί μια αντιπροσωπευτική επίδειξη της διαπραγματευτικής τους ικανότητας και ευφυίας... και η ιστορία έχει ως εξής:...

Κάποιος αποφασίζει να πουλήσει το σπίτι του. Διάφοροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές περνούν, το κοιτάζουν εξωτερικά, μπαίνουν στο εσωτερικό, κοιτάζουν τα δωμάτια, το σαλόνι, τα μπαλκόνια και την διαρύθμιση γενικά.. Ύστερα ρωτούν την τιμή και αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων τους αποφασίζουν.

Κάποια στιγμή επισκέπτεται το σπίτι ένας Εβραίος. Κτυπά το κουδούνι, ανοίγει η πόρτα και μπαίνει. Ρίχνει απλά μια ματιά γύρω χωρίς να περιφερθεί στους χώρους. 
Η πρώτη του ερώτηση είναι: «είστε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης; Με εσάς θα μιλήσω;» 
Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε προχωρά στην αμέσως επόμενη ερώτηση, με φιλικό ύφος και με ένα αδιάφορο/τυπικό... ενδιαφέρον, και σε στυλ "κουβέντα να γίνεται": «το σπίτι το χτίσατε εσείς, ή το πήρατε κληρονομιά;». 

Αν ο ιδιοκτήτης απαντήσει οτι το έχει χτίσει ο ίδιος, τότε ο Εβραίος, με τρόπο και ευγενικά, του λέει οτι πρέπει να δεί και κάποια άλλα σπίτια, κι αν είναι, θα επανέλθει. 


Αν όμως απαντήσει (ο ιδιοκτήτης) οτι το πήρε κληρονομιά, τότε ο επίδοξος Εβραίος αγοραστής τον ρωτάει «πόσα ζητάς για αυτό;» Ακούει την τιμή και, χωρίς πολλά παζάρια, του αντιπροτείνει την δική του προσφορά για να το αγοράσει επι τόπου, τώρα, με μετρητά, "ζεστό χρήμα", όπως λέει, και -φυσικά- με τιμή που είναι χαμηλότερη κατά 30% έως και 50% απο την αρχική!.. και είναι διατεθειμένος να μείνει με τις ώρες εκεί, μέχρι να πείσει τον ιδιοκτήτη, με διάφορα αληθοφανή επιχειρήματα και.. οικονομικές αναλύσεις, ακόμα και προτάσεις για το πώς θα μπορέσει να επενδύσει και να πολλαπλασιάσει τα χρήματα που θα πάρει απο την πώληση του ακινήτου!..

9 στις 10 περιπτώσεις, σύμφωνα με τις στατιστικές, τελικά.. τα καταφέρνει!

Σαν επίλογο στην ιστορία του, ο Εβραίος ερμηνεύει την τακτική του και το σκεπτικό του με το εξής καταπληκτικό:
«Αυτός που έχει χτίσει το σπίτι του με κόπο και ιδρώτα, γνωρίζει καλά πόσο κάνει, ακόμα και ένα πόμολο πόρτας, ακόμα και το κάθε τούβλο και η κάθε πέτρα του!.. Μάταιος κόπος και άσκοπο χάσιμο χρόνου, λοιπόν, να επιμένεις και να προσπαθείς να τον πείσεις!.. 
Εκείνος όμως που το πήρε απο κληρονομιά δεν ξέρει να εκτιμήσει, ούτε την πόρτα! Με την υποσυνείδητη σκέψη του οτι "δεν το είχε και χθες" και μπροστά στο δέλεαρ των εύκολων και άμεσων μετρητών, (έστω κι αν δεν ανταποκρίνεται το ποσόν στην πραγματική αξία του ακινήτου), χωρίς διάφορες τυχόν καθυστερήσεις και προβλήματα, και βλέποντας αυτό το αναπάντεχο σοβαρό ποσόν μπροστά στα μάτια του "εδώ και τώρα", ο ιδιοκτήτης ενδίδει τελικά!»

Εγώ, προσωπικά, χαιρετίζω με... θαυμασμό το σκεπτικό και την τακτική, που -προφανώς- δικαιώνει την επιχειρηματική και επενδυτική ικανότητα, αλλά και την συμπεριφορά -γενικά- των ανθρώπων αυτών απέναντι στο χρήμα... απλά, εντάσσω αυτή την συμπαθητική ιστορία στον τομέα που βρίσκει κατάλληλη εφαρμογή: στο σύνολο-σχεδόν- των ανάξιων, διεφθαρμένων και ανίκανων (ηθικά και πολιτικά) πολιτικών αυτής της Πατρίδας, της Ελλάδας που βρέθηκε αναπάντεχα στα χέρια τους και στην απόλυτη κυριαρχία τους.. τόσο, που θεωρούν φυσικό να είναι.. ιδιοκτήτες μιας Πατρίδας που κληρονόμησαν αυθαίρετα και με δόλο!.. και συνεπώς, θεωρούν δικαίωμά τους να την ξεπουλάνε με παρόμοιο τρόπο, στους ιδιοκτήτες του χρήματος, ξένους και ντόπιους τραπεζίτες, στους πάγκους των παγκόσμιων "αγορών", για το προσωπικό τους όφελος και την ακατανίκητη απληστία τους για πλουτισμό απο τα ψίχουλα των προμηθειών τους!..

Ας τους ευχηθούμε "καλές επενδύσεις" λοιπόν, αλλά, πιό πολύ, καλή δύναμη, όταν έρθει για αυτούς ο καιρός, που θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν το τίμημα της... "επενδυτικής" μανίας και απληστίας τους εις βάρος μιας ολόκληρης Πατρίδας και της κοινωνίας που τους ανέδειξε και τους εμπιστεύτηκε, ίσως, κάποτε!..




Δεν υπάρχουν σχόλια: