Επειδή στους καιρούς τους "πονηρούς"...
...η μουσική μπορεί να μετατρέπει τις αντιθέσεις σε συνθέσεις.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του χθες και οι υπόδουλοι βολεμένοι του σήμερα...




Η ιστορία της εξόδου του Μεσολογγίου είναι αντιπροσωπευτική και αντικατοπτρίζει την ουσία και το μέγεθος του πατριωτισμού και της αποφασιστικότητας άνευ όρων των ηρώων προγόνων μας για επανάσταση και ελευθερία!.. Θα μπορούσε και απο μόνη της να δώσει το στίγμα της θυσίας και του ηρωϊσμού, καθώς και του αγωνιστικού πάθους που διακατείχε τους αγωνιστές του '21:
Μια ολόκληρη πόλη, κλεισμένη πίσω απο τα τείχη της αβοήθητη, με λίγους άνδρες φρουρά και πολλά γυναικόπαιδα..
Απέναντί τους οι πολιορκητές, Τούρκοι, Αιγυπτιότουρκοι και Αλβανοί να οργανώνουν απο κοινού τη μεγάλη σφαγή, εκείνων που τόλμησαν να αντισταθούν και να απαξιώσουν το τελεσίγραφο της παράδοσής τους!.. Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, όπως έχουν μείνει στην ιστορία και στην μνήμη των Ελλλήνων, αυτοί οι ήρωες έγιναν το σημείο αναφοράς.. Προκάλεσαν τον θαυμασμό διεθνώς, ανέβασαν με τη θυσία τους στα ύψη το θάρρος των υπολοίπων αγωνιστών, και έδωσαν το έναυσμα της συσπείρωσης και άλλων κρατών σε μια "σταυροφορία" με σκοπό την απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους!... Και άλλαξαν τη ροή της ιστορίας!.. 1824 τότε.. Κυριακή των Βαϊων.. Επι 12 μήνες ελεύθεροι πολιορκημένοι!.. 

2013 σήμερα.. Ίδια εποχή.. τους διαδέχθηκαν οι.. υπόδουλοι βολεμένοι!.. 

Επανάσταση τότε για την ελευθερία!.. Παράδοση σήμερα και υποδούλωση!.. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται.. και διδάσκει πως, όταν χαθεί και η νιρβάνα του βολέματος, ξυπνάς απότομα και δυσάρεστα.. και σου απομένει μόνο η διαπίστωση της απόλυτης σκλαβιάς και μόνο!.. 
Και η σκλαβιά απο μόνη της, χωρίς το... βόλεμα (τουλάχιστον) δεν αντέχεται!.. Και έρχεται πάλι η ιστορία τότε και σου υποδεικνύει αυτό το σημείο αναφοράς.. Και σου υπενθυμίζει την ηρωϊκή εκείνη έξοδο.. χωρίς δεύτερη σκέψη και ως μόνη επιλογή που σου έχει απομείνει!.. 
Και βγαίνεις απο τα τείχη της υποδούλωσης, έτοιμος να αγκαλιάσεις την ελευθερία, ακόμα κι αν χρειαστεί να αγκαλιάσεις και τον θάνατο μαζί!.. Θυσία και προσφορά στα παιδιά σου και στα παιδιά των παιδιών σου... και παράδειγμα αρετής και τόλμης επίσης!.. Και δεν θα μπορείς να κάνεις αλλιώς.. επειδή έτσι είμαστε οι Έλληνες!

(ακόμα ένα απο τα παλιά όμορφα τραγούδια που οπτικοποίησε για εμάς η αγαπημένη φίλη μας, η Μαρία Τρισελιώτη)


Δεν υπάρχουν σχόλια: